h

פיברומיאלגיה

תרשים השרירים בגופו של אדם בוגר
תרשים השרירים בגופו של אדם בוגר

פיברומיאלגיה, הידועה גם בשמה העברי – דאבת השרירים, הינה תסמונת המופיעה בספרות המחקרית עוד מתחילת המאה הקודמת. תסמונת זו, הגורמת לכאבים כרוניים לצד סימפטומים נוספים, הוכרה רק בשנת 1992 על ידי הרפואה המערבית באופן סופי. בעקבות כך, הטיפול הקונבנציונלי לבעיה זו עדיין אינו מלא ולא מעט רופאים עדיין מבלבלים בינה לבין דלקת מפרקים שגרונית.

לשם כך סקרנו בעבורכם את אפשרויות הטיפול המערביות, לצד אפשרויות הטיפול הטבעיות אותם אנו מציעים במרפאה, וקיבצנו מספר טיפים מועילים אשר יעזרו לכם להתמודד עם הפיברומיאלגיה, לשפר את איכות חייכם ולנהל אותה במקום שהיא תנהל אתכם.

טיפול טבעי
אבחון יחודי
טיפול משולב
יעוץ ראשוני חינם

מה זה פיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה, דאבת השרירים, fms כולם שמות של תסמונת אשר פוגעת מדי שנה ב2%-5% מכלל האוכלוסייה ומתאפיינת בכאבי שרירים ללא כל סיבה מוסברת.

כאבים אלו יכולים להיות נקודתיים, קרי בחלק מסוים בגוף, אולם בלא מעט מקרים הכאבים מתפשטים בכל הגוף וגורמים לקושי ממשי בחיי היום יום. מחלה זו הינה ראומטית בבסיסה ולכן גורמת גם לפגיעה ביכולת התנועה של הסובלים ממנה. היא מוגדרת כתסמונת משום שהמחלה מייצרת מספר סימפטומים נוספים אשר באים לידי ביטוי וגורמים סבל רב ללוקים בה.

תרשים נקודות הכאב האפשריות של מחלת הפיברומיאלגיה
תרשים נקודות הכאב האפשריות של מחלת הפיברומיאלגיה
שיטות טיפול

פיברומיאלגיה תסמינים

בין הסימפטומים השכיחים נמצאים:

  • עייפות קבועה – לפעמים עד לרמת קושי בביצוע מטלות יום יומיות פשוטות ביותר.
  • בשינה – המתבטאות בקושי בהירדמות או לחילופין בתחושת “ישנוניות” שאינה חולפת גם לאחר השינה.
  • כאבים באזור הראש – במיוחד באזור הלסת. תיתכן נעילה של הלסת או חריקת שיניים בעת השינה עקב קיום לחץ מסיבי באזור זה.
  • בעיות במערכת העיכול – בעיות אלו יכולות להתבטא במעי רגיז, ביציאות לא סדירות או בתחושת צרבת תמידית.
  • דיכאון – תחושת דכדוך אשר לעיתים מלווה בתחושת לחץ באזורי הרקות.
  • חרדות – התגברות החרדות ועליה כללית בתחושת הלחץ והמועקה.
  • ירידה ביכולת הקוגניטיבית – ירידה ביכולת הריכוז.
  • תחושת הירדמות באזורי הגפיים – תחושה של הירדמות באזורי כף היד או הרגל. בנוסף, לפעמים יש תחושת של נימול באזורים אלו.

בכל הנוגע לאוכלוסייה הסובלת מפיברומיאלגיה נמצא כי נשים נוטות יותר ללקות במחלה. בנוסף, היסטוריה משפחתית יכולה להשפיע על מי שיסבול ממחלה זאת, כמו גם היסטוריה של מחלות שונות כמו דלקות פרקים, לופו ועוד.

הדמיון בין פיברומיאלגיה לתשישות כרונית

הדמיון בין פיברומיאלגיה לתשישות כרונית הינו מדויק, וזאת משום שתשעים אחוזים מהחולים במחלה זאת, חשים העייפות המלווה בחוסר אנרגיה.

עוד בתסמינים של פיברומיאלגיה – אי סיבולת בפעילות גופנית, חוסר שינה המפריע לתפקוד יומיומי, תשישות רבה ועוד –  מה שדומה מאד לתסמונת התשישות הכרונית. הדמיון בין שני המצבים, מחייב אבחון מקצועי אצל רופא, שיעזור לטפל בכל בעיה בצורה שונה, ובאופן נקודתי ויעיל.

מהם הגורמים לפיברומיאלגיה?

  • תזונה מתועשת: צריכה מסיבית של סוכר על תוצריו השונים דוגמת: לחם לבן או חטיפים, כמו גם ריבוי באכילת מזון מהיר ועתיר שומן אשר אינו מעניק לשרירים ולמערכת החיסון את החומרים מהם היא בנויה. התוצאה- הדרדרות בשלד ובשריר כמו גם בחיידקים הטובים בקיבה.
  • גורמים מנטליים: לפעמים עקב בעיה בהולכה תקינה של הסרוטונין במוח, נקלע הגוף למצבי מועקה וסטרס. לא מעט אנשים מדווחים כי קרה אירוע טראומטי כלשהו טרם הופעת המחלה.
  • פעילות גופנית שגויה: חוסר בפעילות גופנית קבועה או לחילופין פעילות גופנית אינטנסיבית, אשר נעשתה ללא מתן מנוחה לגוף, יכולה לגרום להפרעה חמורה במערכת החיסונית ובעקיפין להיווצרות המחלה.
  • בעיות מבניות באזור השלד: אורך רגליים שונה, עקמת, כמו גם הבדלים מבנים בגובה הכתפיים או באגן, יכולים לגרום להיווצרות לחץ כרוני על מערכת השרירים ועל עמוד השדרה.
  • תופעות לוואי של תרופות: תרופות שונות ממשפחת הסטטינים גורמות להופעת כאבי שרירים. תופעה זו מלווה בעליה ברמות האנזים CPK. חולים המשתמשים בתרופות המגבירות כאבי שרירים מונחים במקרים רבים להחליף את הטיפול התרופתי.
  • הימצאות בקבוצות סיכון: בשל השכיחות הגבוהה יותר של מחלה זו בקרב נשים (קרוב ל95% מהלוקים בתסמונת הינן נשים), אחת הסברות הרווחות מקשרת בין קיומה, למספר הורמונים נשיים אשר מהווים טריגר להתפתחות המחלה. הגילאים השכיחים להופעת המחלה לראשונה הינם 30-60.

אבחון פיברומיאלגיה על פי נקודות כאב

על פי הקולג’ האמריקאי לרפואה שגרונית, המחלה ניתן לאבחון לאחר שהמטופל סובל מכאבים במשך שלושה חודשים או יותר.

מרגע זה יש לבדוק את רגישות המטופל ב 18 נקודות שונות בגוף, במידה והמטופל מעיד על התגברות הכאב בלחיצה על 11 מהן או יותר, ולאחר בירור מקיף ניתנת ההבחנה.

פיברומיאלגיה נקודות כאב

  1. שרירי הידיים.
  2. הרגליים.
  3. הגב.
  4. החזה.

עם זאת, ראוי לציין כי לעיתים קשה מאוד להגיע להבחנה הנכונה, הן משום שהסימפטומים של מחלת הפיברומיאלגיה, הינם מורכבים ורבים ואף מזכירים את הסימפטומים של תסמונת התשישות הכרונית, והן משום שאין כל אפשרות טכנית כגון בדיקת דם, צילומי רנטגן או CT, כדי לאשש את ההבחנה ולכן לא מעט פעמים על הראומטולוג לבצע את ההבחנה על דרך השלילה של מחלות אחרות.

פיברומיאלגיה טיפול טבעי

יתרונות הטיפול הטבעי

הטיפול הטבעי רואה באדם מכלול של גוף ונפש, ולכן מטפל בכל האספקטים של המחלה מבלי להזניח אף פן שלה. בניגוד לרפואה המערבית המעדיפה לטפל בסימפטומים של המחלה תוך שימוש בכדורים אשר פוגעים בכבד, הרפואה המשלימה יורדת לשורש הבעיה כדי לטפל במכלול הבעיות שהובילו להתפרצות המחלה, תוך ניקוי הגוף מרעלים- כדי לשקם את המערכת החיסונית שלו.

בנוסף, בניגוד לאופן הכללי שבטיפול הרפואה הקונבנציונלית, ברפואה הטבעית אנו מטפלים באופן שונה ואינדיבידואלי בכל אדם, כדי לאפשר טיפול יעיל ועמיד לאורך זמן.

ניתן לראות שברפואה הטבעית אנו מטפלים בכל האספקטים של המחלה על ידי טיפול פרטני באדם – כדי להביאו במהרה לתחושה מיטבית.

ברפואה הטבעית אנו עושים שימוש באופן משולב במספר טכניקות כדי לטפל באופן מיטבי בכל אדם באופן אינדיבידואלי:

  1. טיפול באמצעות רפואת תדרים.
  2. טיפול באמצעות פולסים אלקטרו מגנטים.
  3. טיפול בעזרת תזונה מותאמת אישית לצד וויטמינים ותוספי תזונה.

טיפול טבעי בפיברומיאלגיה באמצעות רפואת תדרים bioresonance

מהי רפואת תדרים?
רפואת תדרים זו מסתמכת על כך שבגופנו ישנה פעילות תמידית בין התאים השונים ובתוך התא עצמו שעיקרה: הפקת אנרגיה, נשימה תוך תאית ופינוי רעלים מן התא אל מערכת הלימפה.

ברגע שהתאים שלנו נחשפים לרעלנים, היכולת של התא להמשיך בפעילויות הללו נפגעת משמעותית, כתוצאה מכך נפגעת גם יכולתו של התא להפיק ATP – יחידות אנרגיה שעוזרות לגופנו בקיום פעילויות החיים. כתוצאה מכך, התפקוד של מערכות רבות בגופנו נפגע.

מכשור להגדרה תדרים לטיפול בפיברומיאלגיה

מכשור להגדרה תדרים לטיפול בפיברומיאלגיה

כיצד מסייע טיפול ברפואת תדרים לפיברומיאלגיה?

שידור של תדרים (גלים אלקטרומגנטיים) אל התאים או המערכות הפגומות מחדש את התקשורת הבין-תאית, ממריץ את הדם, משחזר תהליכי פינוי פסולת, וכך משקם את הפעילות של התא אשר נפגע מהמחלה. במצבי פיברומיאלגיה פעילות משקמת זו הינה קריטית, על מנת לעזור לגוף להשתחרר ממעגל הכאב, העייפות והלאות שתקפה אותו.

טיפול בפיברומיאלגיה באמצעות פולסים אלקטרומגנטיים

טיפול זה הינו טיפול חדשני אך טבעי לחלוטין למחלת הפיברומיאלגיה. טיפול זה מתבצע בעזרת פולסים אלקטרו מגנטיים הנוצרים ממכשיר מתקדם אשר קיבל את אישור ה- FDA ומתבצע באופן בלעדי במרפאות אלטרנטיבה.

טיפול זה מתבסס על הולכת פולסים אלקטרו מגנטים לגופנו, כדי לגרום לתאינו לחזור למצב הראשוני והבריא שלהם. הטיפול משנה את הולכת הכאב אל המוח, מגביר את זרימת הדם ומביא חמצן רב לתאים באמצעות הכדוריות האדומות – אפקט קריטי לשיקום התאים.

מכשיר שמאפשר ביצוע טיפול בפיברומיאלגיה באמצעות פולסים אלקטרו מגנטיים משתנים

מכשיר שמאפשר ביצוע טיפול בפיברומיאלגיה באמצעות פולסים אלקטרו מגנטיים משתנים

שילוב של טיפול לזה ביחד עם טיפולים נוספים דוגמת הדיקור היפני, גורם לשיפור ניכר במטופלים עם התסמונת.

טיפול באמצעות תזונה, וויטמינים ותוספי תזונה

טיפול באמצעות תזונה נכונה – טיפול טבעי בפיברומיאלגיה מתחיל משינוי תזונתי. תזונה מותאמת אישית תורמת להאצת חילוף החומרים בין התאים, הוצעת הרעלנים מהגוף והשבת החסרים התזונתיים. רצוי להתחיל באכילה מסודרת של מזון טרי לרבות נבטים, עלים ירוקים (עדיף אורגנים),דגנים מלאים וקטניות מזינות. מזונות שעברו עיבוד הופכים ריקים מוויטמינים ולכן לא תורמים לגופינו דבר. בנוסף, יש להשתדל לאכול כמה שיותר ירוקות ופירות טריים, אשר מחזקים את מערכת החיסון והינם נוגדי חמצון טבעיים. מוצרים מן הצומח אלו, מכילים תרכובות טבעיות המכונות פיטונוטריאנטים אשר להם מיוחסות יכולת ריפוי הדרושות לגופנו בשעת מצוקה.

טיפול באמצעות וויטמינים ותוספי תזונה – כהשלמה לשינוי התזונתי ניתן להשתמש בוויטמין ובתוספי תזונה אשר מועילים בהתמודדות עם הפיברומיאלגיה.

  • אומגה 3 – חומצה שומנית אשר מצויה בדגי מים קרים דוגמת סלמון וסרדינים, נמצאה מועילה לשיפור תחושה הכללית כמו גם להשלמת חסרים אשר גורמים למחלת הפיברומיאלגיה. חומצת השומן אפקטיבית בשיפור המצב הדלקתי והמנטאלי. 
  • חומצת אלפא – ידוע בשימושו כמעודד אינטראקציה בין- תאית, חומר זה הוא חיוני לבריאות התאים שלנו. ניתן למצוא אותו בבשר בקר כמו גם בתרד, אולם, לא תמיד הוא קיים בכמות מספקת ולכן יש לשקול שימוש בתוסף ייעודי.
  • וויטמין C – כדי לשפר את מערכת החיסון בשלב רגיש זה יש לשקול נטילה של וויטמין C, אשר משמש מזה שנים כטיפול לשיקום יכולת ההתמודדות של הגוף עם מחלות שונות ויכול להקל אף על הגורם הדלקתי של המחלה. 
  • וויטמינים מקבוצת B – יש לשקול שימוש בוויטמינים מקבוצה זו, ובראשם בוויטמין B12. וויטמינים מקבוצה זו ידועים בהשפעתם המיטבית על היכולות הקוגניטיביות. בדיקת דם פשוטה תבהיר בדיוק את מידת החסך שלכם.
צנצת תוספי תזונה לטיפול בפיברומיאלגיה
צנצת תוספי תזונה לטיפול בפיברומיאלגיה

מהן ההשפעות של פיברומיאלגיה בהריון?

נשים רבות שסובלות מפיברומיאלגיה חוששות מפגיעה בהריון שלהן או בעובר. ובכל זאת, כיום לא נמצאו עדויות להפרעה של מהלך ההיריון בשל המחלה, או הגדלת סף העייפות בהריון בשל פיברומיאלגיה, או השפעה של המצב הבריאותי על האישה הנמצאת בהריון. עם זאת, נשים הסובלות מכאבי שרירים, יכולות לסבול יותר בהריון, בשל המשקל הנוסף המכביד על עמוד השדרה. בעת ההיריון, ישנם תסמינים שונים של פיברומיאלגיה שעלולים לבלבל.

התסמינים הינם:

  • דיכאון
  • לחץ נפשי
  • כאבים בגוף והרעה במצב הגופני.

ולכן חשוב לעקוב מול הרופא ולהבין האם מדובר בתסמיני הריון, או בפיברומיאלגיה.

כיצד מתמודדים עם דאבת השרירים?

  • תזונה נכונה – רצוי לאכול בשעות מסודרות, אוכל אשר יועיל וימלא את החסרים אשר קיימים בגוף ולהימנע עד כמה שניתן ממוצרי חלב ומפחמימות ריקות.
  • פעילות גופנית – יש לנסות ולבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע. פעילות גופנית דוגמת הליכה, יכולה להיטיב עם כאבי השרירים בזכות זרימת דם משופרת כמו גם בעזרת שחרור של הורמונים טבעיים המקלים על הכאבים, דוגמת סרוטונין.
  • תוספי תזונה וצמחי מרפא – בדקו עם הרופא שלכם אילו תוספים אתם יכולים לקחת. ישנם מספר וויטמינים ומינרלים דוגמת מגנזיום, אשר להם יש השפעות חיוביות על כאבי השרירים. לצמחי המרפא הסינים גם כן השפעה מיטבית על הגוף והנפש.
  • תרגול מדיטציה – תרגילי נשימה גורמים לרגיעה ומשפרים את יכולת הנשימה הבין תאית. כאשר רקמות הגוף מקבלות אספקה טובה של חמצן הן עשירות בדם ונוטות פחות להתכווץ. גם טאי צ’י ויוגה תורמים לגוף ולנפש באותה המידה.
תרשים מנבה התא בגוף האדם
תרשים מנבה התא בגוף האדם

פיברומיאלגיה טיפול קונבנציונלי

הטיפול המערבי בפיברומיאלגיה הינו מתן תרופות המטפלות בסימפטומים השונים של הבעיה ולא במחלה עצמה. התרופות הנפוצות בשימוש הינן תרופות המשמשות לטיפול בדיכאון ובסטרס, כאשר ייתכן שהשפעתם על איכות השינה מאפשרת לגוף לחדש את הפעילות התאית שנפגעה בעקבות מחסור בשינה. בנוסף, לצד תרופות אנטי דלקתיות דוגמת אספירין, משתמשים במשככי כאבים כדי להפיג באופן זמני את הכאב.

תרופות נפוצות

כאן תתרשמו ממספר תרופות נפוצות שניתנות במסגרת הטיפול הקונבנציונלי בדאבת השרירים.

סימבאלטה

תרופה זו אשר שייכת למשפחת התרופות נוגדות הדיכאון מטפלת באספקטים הנפשיים, כמו גם בכאבים אחרים אשר מקורם במערכת העצבים. אם זאת ראוי לציין שלתרופה זו יתכנו תופעות לוואי כגון: בחילה, הזעת יתר ופגיעה בתפקוד המיני.

אלטרול

תרופה זו אשר שייכת למשפחת התרופות נוגדות הדיכאון מטפלת בעיקר באספקטים הנפשיים אך באופן עקיף משפרת את איכות השינה. ראוי לציין כי לתרופה זו יתכנו תופעות לוואי כגון: טשטוש בראייה, יובש בפה, עליה במשקל.

פרוזאק

תרופה זו הינה תרופה אנטי דיכאונית הפועלת לשיפור מצב הרוח הכללי ויכולה להפחית את החרדה. ראוי לציין כי לתרופה זו יתכנו תופעות לוואי כגון: עליה במשקל, בחילה ופגיעה בתפקוד המיני.

ליריקה

תרופה זו משמשת לטיפול בחרדה ובכאבים אשר מקורם במערכת העצבים. ראוי לציין כי לתרופה זו יתכנו תופעות לוואי כגון: סחרחורות, עייפות גוברת וכאבי ראש.

טרמדול

תרופה זו מטפלת באופן בלעדי בכאבים הנובעים מן המחלה ונחשבת כנוגד כאבים חזק במיוחד. ראוי לציין כי גם לתרופה זו יתכנו תופעות לוואי כגון: תחושת גרד, עצירות ותחושת עייפות כללית. 

טיפול בפיברומיאלגיה ברפואה היפרברית – באמצעות תא לחץ

התגלה כי טיפול באמצעות תא לחץ (טיפול אשר ייושם על צוללנים שלקו בהרעלת דקומפרסיה או בתסחיפי אוויר כתוצאה מצלילות עומק) יכול לסייע ללוקים במחלה זאת. הטיפול הוא טיפול שנעשה כשהמטופל נמצא בתוך קפסולת פלדה שבתוכה מסכות המזרימות 100% חמצן בלחץ גבוה מהלחץ האטמוספרי.

טיפול בתא לחץ הינו טיפול שהיה מקובל בקרב צוללני עומק ולאחרונה הוכח כמטיב עם אנשים הסובלים מכאבים וממי שעבר אירועים מוחיים. המומחים הסכימו כי לחולי פיברומיאלגיה ישנה בעיה שקשורה למרכז המוח, ולכן טיפול בתא לחץ הינו פופולארי לחולים במחלה זאת.

ערמת תרופות קונבנציונליות לטיפול בפיברומיאלגיה
ערמת תרופות קונבנציונליות לטיפול בפיברומיאלגיה

שאלות בנושא פיברומיאלגיה

האם חולי פיברומיאלגיה מוכרים כנכים בביטוח הלאומי?

בהחלט.

אנשים הסובלים ממחלה זאת סובלים מתשישות, מרגישויות שונות בגוף ומשינה ירודה באיכות נמוכה יותר, כאבי ראש חזקים ומצבי רוח רעים וקיצוניים. הסימפטומים של המחלה פוגעים מאד באיכות החיים ובכושר העבודה של החולה ולכן המוסד לביטוח לאומי מעניק קצבת נכות כללית לחולי פיברומיאלגיה שהוכרו כבעלי דרגת אי כושר עבודה, והם נמצאו מוגבלים ביציאה לעבודה ואינם מסוגלים לפרנס עצמם או את משפחתם עקב המחלה. חולי פיברומיאלגיה זכאים בנוסף גם לקצבת הבטחת הכנסה.

האם חולי פיברומיאלגיה יכולים להיעזר בקנאביס רפואי לפי החוק?

כן, ב- 27.2.2014 אישר משרד הבריאות אספקת קנאביס רפואי לחולי פיברומיאלגיה, והוסיף את החולים לרשימת החולים שיכולים לקבל קנאביס רפואי, תחת הגבלות שונות. אותן הגבלות הן: קבלת הקנאביס לאחר טיפולים של שנה, ועדיפות לשימוש בגרסה הסינטטית לקנאביס.

סובל מכאב או בעיה בריאותית?
פנה אלינו לייעוץ חינם במרפאת חולון, נס ציונה ורעננה
מעוניין בייעוץ