h

טיפול בפריצת דיסק

טיפול בפריצת דיסק בגב ו/או סיאטיקה (הקרנה עצבית עקב לחץ על עצב דורסלי) בעזרת שיטה יחודית משולבת.
במרפאות אלטרנטיבה הטיפול המתקדם בעולם לעמוד השדרה באמצעות פולסים אלקטרומגנטיים בשילוב דיקור נוירולוגי יפני ושיטות נוספות.

טיפול חדשני בפריצת דיסק וכאבי גב תחתון:

טיפול טבעי
אבחון יחודי
טיפול משולב
יעוץ ראשוני חינם

טיפול בפריצת דיסק בגב:

  • דיקור נוירולוגי יפני ודיקור בטן
  • טיפול בפולסים אלקטרומגנטיים – הטיפול המתקדם בעולם לבעיות עצביות וכאב כרוני.
  • מוביליזציות לאגן, רוטציות ומתיחות לעמוד השידרה משולבים בפיזיותרפיה ואוסטאופתיה.
  • טיפול בטריגר פוינטס – Trigger Points Teraphy – טיפול מתקדם בשחרור נקודות טריגר ושרירים תפוסים הגורמים ללחץ על עצבים וכלי דם
  • דיקור נוירולוגי אורטופדי בשיטת YNSA –  בשיטת דיקור מיוחדת זו ניתן לאלחש כאבים ותחושות סנסוריות של הירדמות, שריפה ונימול ברגליים ששכיחים מאוד במצבי פריצת דיסק.

מהי פריצת דיסק בגב?

בין כל 2 חוליות בעמוד השידרה קיים מבנה טבעתי הנקרא דיסק. פריצת דיסק היא מצב בו נוצר קרע בטבעת החיצונית של הדיסק והג’ל שבתוכו פורץ החוצה. כשהג’ל בורח אין לדיסק בולם זעזועים ובנוסף יכולה להיווצר דלקת בה הגוף מתקיף את הג’יל שפרץ מהדיסק – שנחשב כחומר זר בגוף והמערכת החיסונית מנסה להילחם בו. הג’ל או הטבעת החיצונית של הדיסק שמתעוות לוחצים על העצב הספינלי.

13 סימנים לפריצת דיסק בגב

אם יש סעיפים ברשימה זו אשר מתארים את תחושתכם, יש סיכוי סביר שאתם סובלים מבעיה זו:

  1. יש כאב חד והקרנה לרגל, לרוב או בירך האחורית או בצידי הרגליים, והיא מתגברת בפעולות כמו שיעול, יציאה בשרותים ומאמץ.
  2. תחושת נימול ברגליים, בד”כ ברגל אחת (הצד בעמוד השידרה בו קיימת הפריצה).
  3. בפריצת דיסק צווארית עשויות להיות הקרנות לאיזור הפנים, כאבי ראש, כאבי כתף, נימולים והירדמות באצבעות הידיים ובמרפק.
  4. תחושת קור ברגליים ובגב תחתון
  5. איבוד או היחלשות של רפקלס הברך או גיד אכילס
  6. הגבלה בתנועת המותן
  7. כאבי גב
  8. נקודות כואבות בגב סביב הדיסק הפגוע
  9. כאבי גב תחתון עמומים עד עזים
  10. הקרנה לרגל, נימלולים או רדימות לרגל האחורית או הצידית בעיקר (אופייני למצבי פריצת דיסק של חוליות הגב L5-s1)
  11. תחושת כבדות ברגל אליה מקרין העצב השידרתי
  12. כאבי ישבן או אגן בצד שבו פרצה החולייה
  13. כאב בעמוד השידרה

הגורמים לפריצת דיסק

  • עומס יתר על הגב, עקמת או יציבה לא טובה.
  • חוסר תנועה וישיבה ממושכת.
  • מחלות של רקמות החיבור כמו אוסטיאופרוזיס או גיל מתקדם.
  • טראומה (חבלה, נפילה) שגרמה לדלקת או לפגיעה ישירה בדיסק עצמו.
  • איבוד הקשת בגב כתוצאה ממתח שרירים גבוה שגרם לעומס מוגבר בחוליות L4-5..
  • אספקת דם לא טובה לאיזור עמוד השידרה.

פריצת דיסק בגב מייצרת בעיות נוספות:

  • בלט דיסק – הוא מצב בו הטבעת של הדיסק לא נפרצה, אלא רק התעוותה, והדיסק עצמו לוחץ העצב הספינאלי. בלט דיסק יכול לייצר אותם סימפטומים כמו של פריצת דיסק, אך נחשב לפחות חמור. 
  • סיאטיקה (אישיאס) – העצב הסכיאטי הוא עצב עבה יחסית, המורכב ממספר שורשי עצבים, שמוצאם בעיקר מהחוליות הלומבריות L4, L5. סיאטיקה היא כאב שמקרין במורד הרגל, כאשר ההקרנה היא בד”כ לאורך צידי הירכיים או בצד האחורי של הירך. לרוב, ההקרנה נובעת מלחץ על עצב שדרתי שיוצא בין שתי חוליות לומבריות או מדלקת בעצב. לעיתים הלחץ על העצב מתרחש מבלט או פריצה של הדיסק.
כאבי גב תחתון פריצת דיסק
כאבי גב תחתון פריצת דיסק

טיפול בפריצת דיסק בגב באמצעות דיקור יפני נוירולוגי YNSA

אנשים רבים בארץ מכירים שיטת הדיקור הזו בשם הפשוט – “דיקור ראש”, שכן מדובר בשיטת דיקור המתרכזת באזור הראש, ובקשרים המעניינים של המוח שלנו עם שאר חלקי ומערכות הגוף.
כך, דיקור במקומות הנכונים בראש (אשר, דרך אגב, מתבצע על ידי נעיצת מחטים קטנות ודקות, אשר על פי רוב כלל אינן מורגשות על ידי המטופל) יכול לעורר לדוגמה מערכות המשחררות חומרים טבעיים בפועלים כמשככי כאבים, ובכך לסייע לטפל בחלק מהסימפטומים של פריצת דיסק.
באופן דומה, השפעה ישירה כתוצאה מדיקור ראש על מערכות נוספות בגוף עשויה לסייע בהתמודדות עם בעיה כמו פריצת דיסק.

דיקור נוירולוגי יפני לפריצת דיסק
דיקור נוירולוגי יפני לפריצת דיסק

שילוב של שיטות טיפול בפריצת דיסק 

במרבית המקרים בפריצת דיסק בגב תחתון עליון או בלט דיסק, יש צורך לשלב מספר שיטות טיפוליות. פריצת דיסק בגב עלולה להיות מוחמרת עקב מגוון רחב של סיבות. ביניהן, יציבה לא נכונה, הנעלה לא נכונה, חוסר פעילות גופנית ועוד.
לכן הטיפול צריך להתחשב בשורש הבעיה. למשל במקרה בו יש לחץ רב על הגב התחתון כתוצאה מהנעלה לא נכונה איזון של מרכז הכובד המכני יכול להקל משמעותית או לפתור את הבעיה. בלט דיסק או פריצת דיסק עשויים גם לגרום לתופעות עצביות (סנסוריות) לאורך מסלול ההקרנה: חולשה ברגל, חוסר תחושה ועקצוץ ברגליים.

המקום השני השכיח בו נוצרת פריצת דיסק הוא הצוואר הסימנים הם:

  • כאב מקרין קבוע
  • כאבי כתף
  • כאב בשכמה
  • חולשה של היד בה עובר העצב הצווארי שנלחץ. 

במצבים של פריצת דיסק בגב תחתון או עליון, האסטרטגיה הטיפולית היא להפחית לחץ מהעצב.
לאחר הפחתת הלחץ מהעצב, תופעות כגון נימול ברגליים, רדימות ברגל, צליעה וכאבים המקרינים לרגל יפחתו באופן משמעותי.
מרפאות הכאב אלטרנטיבה פיתחו טיפול יחודי משולב הנשען על נסיון רב שנים, המשלב שיטת מייטלנד, דיקור נוירולוגי בשיטת YNSA, פיזיותרפיה ודיקור יפני להורדת לחץ מהעצב השידרתי.
מטופלים רבים שואלים הכיצד ניתן לעזור לבעיה אם מדובר בבעיה מכנית והתרחשה פריצת דיסק בגב.
אומנם מדובר בבעיה מכנית, אך הלחץ על העצב יוצר את התופעות הגורמות אי נחת וכאב ל מטופלים. לכן הורדת לחץ מהעצב, הרפיית השרירים ואיזון שרירי האגן והגב התחתון יכולים לפתור את הבעיה או לפחות לסייע משמעותית לפתרונה.

טיפים למניעת פריצת דיסק בגב

כיצד מפחיתים לחץ בגב התחתון? הדבר החשוב ביותר בהקשר של פריצת דיסק בגב תחתון הוא מניעתה של הפריצה או הקלה על החוליות ועל הלחץ הבין חולייתי.

  1. הפוגות בישיבה ממושכת – חשוב לקום ולשחרר את חוליות הגב מדי פעם. לעשות תרגילים של סיבובי אגן או לשכב על הגב ולמתוח את שתי הברכיים לכיוון החזה – מקל מאוד על פריצת דיסק גב תחתון.
  2. כרית הדום והניחו אותו מתחת לכפות הרגליים. פעמים רבות כפות הרגליים שלנו אינן מונחות כראוי על הריצפה, מה שיוצר עומס רב על עמוד השידרה שמנח מכופף טבעי לו יותר מאשר תנוחת קימור.
  3. הקפידו על חיזוק שריר הבטן – קריטי למניעת פריצת דיסק גב תחתון. שרירי בטן חזקים נותנים “קונטרה” או פיצוי לשרירי הגב. כרס או בטן גדולה מושכים את מרכז הכובד המכני קדימה ומחמירים את הקשת של הגב (לורדוזה). הגדלת הקשת המותנית ועומס מכני הנוטה קדימה מגבירים את הלחץ על חוליות גב תחתון L4-5, לחץ שממילא קיים באופן טבעי.
  4. פעילות גופנית סדירה המחזקת את שרירי הגב התחתון יכולה למנוע את הבעיה. כפיפות בטן – שרירי בטן חזקים תומכים בגב ומורידים עומס מהגב התחתון. שחיית גב – יכולה במקרים רבים להקל על כאבי פריצת דיסק או כאבי גב במידה מסויימת למעט מקרים של מגבלה רפואית או פריצת דיסק גב תחתון חמורה שיכולה להכשיל את החולה. שחיית הגב הינה המומלצת ביותר. לאחר מכן שחיית החתירה. במקרים מסויימים שחיית חזה נחשבת לפחות רצויה, בעיקר בגלל שהיא מגבירה את הקשת המותנית. בכל מקרה, יש לנסות ולראות מהו סגנון השחייה המתאים ביותר לבעיית הגב שלכם.
  5. הרמת משאות וחפצים בצורה בטוחה – הרמת חפצים כבדים צריכה להיעשות על ידי כיפוף הברכיים כשהגב ישר, כך שמשקל הגוף והגפיים תומך במאמץ והעומס אינו מושתת כולו על הגב התחתון.
  6. שימוש בנעל פיזיולוגית וטיפול מונע תחזוקתי במרפאת כאב יכולים למנוע התקפים חזקים ולהפחית עומס משמעותי ממפרקי הגב התחתון
פריצת דיסק גב תחתון
פריצת דיסק

תרגילים שיסייעו לכם להישמר מפריצת דיסק בגב

  1. תרגיל בעמידה ובעזרת כיסא – הניחו רגל אחת על כיסא והביאו את הראש לכיוון הברך של הרגל המונחת על הכיסא. הישארו במצב זה מספר שניות ולאחר מכן החליפו רגליים. חזרו על התרגיל כפעמיים בכל צד. התרגיל טוב לכאבי הגב והצוואר.
  2. תרגיל לגב התחתון – יש לשכב על הבטן ולהניח את כפות הידיים מתחת לסנטר. לאחר מכן יש להרים את החזה מעלה ומטה. התרגיל מעולה לחיזוק שרירי הגב ועמוד השדרה. מומלץ לבצע 3 סטים של 5-7 חזרות. טרם ביצוע התרגיל מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה.
  3. תרגילי פילטיס להקלה על פריצת דיסק – תרגילי פילטיס יכולים לסייע משמעותית למי שסובל מכאבי גב ופריצת דיסק, ואף יכולים למנוע את התופעה. את תרגילי הפילטיס רצוי לשלב עם פעילות יומיומית. יתרונות תרגילי הפילטיס לפריצת דיסק הם: חיזוק הגב ויישור עמוד השדרה, חיזוק הגוף באופן כללי.
תנוחת ישיבה תקינה
correct-sitting-posture

עמוד השידרה שלנו מחולק לשלושה חלקים:

  • גב עליון – חוליות c1-c7 (משמעות המילה c היא cervical – עמוד שידרה צווארי).
  • גב אמצעי – מרכזי חוליות T1-T12 כאשר משמעות האות T היא Toracic – גבי
  • גב תחתון – חוליות L1 -L5 כאשר משמעות האות L היא Lumbar = גב תחתון.

 

מבנה עמוד השידרה בחלוקה לפי חוליות
מבנה עמוד השידרה בחלוקה לפי חוליות

מי סובל בדרך כלל מפריצת דיסק בגב?

כיום, ישנן מספר קבוצות סיכון עיקריות בהן יותר אנשים סובלים מפריצת דיסק, ביניהן:

  • נשים הרות – כתוצאה מהמשקל הנוסף של העובר.
  • אנשי צבא – עקב אימונים קשים וסחיבת משקלים כבדים.
  • ספורטאים – כתוצאה של פציעות, אימוץ שרירים ואימונים מרובים.
  • נהגים ועובדי משרד – בעקבות ישיבה מרובה ולא נכונה.

טיפול בפריצת דיסק בגב ללא ניתוח

אנשים רבים “ממהרים” לעבור פרוצדורה ניתוחית, כאשר במרבית המקרים אין שום צורך בכך.
איך ניתן אם כן טיפול בפריצת דיסק בגב בצורה אפקטיבית מבלי לעבור ניתוח?
האסטרטגיה היא הורדת לחץ מהעצב הנלחץ בגובה החוליה בה פרץ הדיסק ואיזון של מרכז הכובד המכני של הגוף.
שני מרכיבים אלו משיגים הקלה משמעותית ומניעה של הבעיה בעתיד.
שכן מבנה אגן לא מאוזן, שרירים מכווצים המושכים את מרכז הכובד ולוחצים על העצב (תופעה המכונה בעולם הנוירולוגי – אורטופדי בשם לחץ נוירו – וסקולרי) הם הם לעתים הסיבה הישירה להתקף ולא הפריצה עצמה.

שאלות נפוצות בנושא פריצת דיסק ודרכי הטיפול בה:

  • האם ניתן להחלים מפריצת דיסק?

בהחלט, רבים מהסובלים מפריצת דיסק החלימו לחלוטין מפריצת הדיסק ללא ניתוח, זריקות, התערבות פולשנית או תרופות.

  • מדוע פריצת דיסק נפוצה יותר בעמוד שידרה תחתון?

פריצת דיסק יכולה להתרחש למעשה בכל חולייה של עמוד השידרה. בכל אופן, פריצת הדיסק השכיחה ביותר היא בגובה החוליות L4 – L5 ובוגבה החוליות L5 – S1, שם נמצא מרכז הכובד המכני המשמעותי ביותר של גופנו. כל פעולה, בין אם התכופפות או ישיבה ממושכת במשרד או הרמה של חפץ כבד, מפעילה לחץ על הקשת הלומברית המורכבת מחוליות אלו. הטיפול מתאים לפריצה המתרחשת בכל גובה, גם אם מדובר בהיווצרות פריצת דיסק בצוואר – בחוליות C 3-4-5-6-7.

  • האם פריצת דיסק עוברת לתמיד לאחר מספר טיפולים?

פריצת דיסק היא בעיה מכנית – כלומר יש כבר נזק לרקמת הדיסק הפרוץ. התופעות הסנסוריות (הקרנה לרגליים, תחושת נימול/שריפה/קור ברגליים) לאורך המסלול בו עובר העצב השדרתי נעלמות או מוקלות, כאשר מגדילים את המרווח הבין חולייתי ומורידים לחץ מן העצב. לכן התשובה היא מורכבת. במקרים קלים, ייתכן ומספר טיפולים יתנו תקופה ארוכה מאוד של “שקט”.

במקרים קשים יותר, טיפול בפריצת דיסק יהיה תחזוקתי לאורך זמן, בגלל אורך חיים של המטופל, הכולל ישיבה ארוכה, חוסר בהתעמלות גופנית, יציבה לא נכונה והפעלת לחץ על שרירי הגב (למשל בגלל הרמת משאות כבדים). בכל אופן, גם לאחר הקלה גדולה -מומלץ להגיע לתחזוקה, לבצע תרגילים וחיזוק לשרירי הגב (הניתנים ע”י המטפלים במרכז) ולהימנע מאורח חיים הפוגע בעמוד השידרה.

  • האם סימנים לפריצת דיסק כגון שריפה ברגל, חוסר תחושה ועיקצוץ ברגליים הם קבועים?

הסימפטומים המלווים פריצת דיסק או בלט דיסק, הנוצרים עקב לחץ על עצב סנסורי (תחושתי), עשויים להיעלם, אף ללא טיפול. אין שום חוקיות. הם יכולים להופיע לפתע, למשל אחרי מאמץ או תנועה לא נכונה המגבירה את הלחץ על העצב, להיעלם, או להיות קבועים עד לקבלת טיפול. לפעמים גם סיאטיקה עשויה לגרום למצב הזה.

  • האם פריצת דיסק יכולה לגרום לחולשה ברגל?

כן. ככל שיש לחץ חזק יותר על העצב כך גם חומרת התסמינים. חולשה ביד או ברגל יכולים להתרחש עד כדי קושי להרים את החלק הקדמי (הדורסלי) של כף הרגל.

  • האם הקרנה לרגל יכולה להיגרם על ידי כאבי גב תחתון?

הקרנה לרגל לא מתרחשת רק בעקבות פריצת דיסק או בלט דיסק. גם כאבי גב תחתון עשויים להיות מלווים בכאב מקרין לגפיים. הקרנה לרגל יכולה לנבוע משריר מכווץ הלוחץ על עצב היוצא מתוך עמוד השידרה ומקרין לרגל. ההקרנה יכולה להתרחש ברגל האחורית, מצב הקרוי סיאטיקה (סכיאטיקה), הקרנה בישבן, או הקרנה ברגל הקדמית או לצידי הרגל.

  • יש לי הקרנה לרגל ימין. האם בהכרח יש לי פריצת דיסק?

לא בהכרח. הקרנה לרגל ימין עשויה להתרחש גם במצב של סיאטיקה. יש מאמר מעניין המסביר את ההבדלים / דמיון בין פריצת דיסק לסיאטיק

היכן עלולה להתרחש פריצת דיסק?

פריצות דיסק מתרחשות לרוב באזור גב תחתון, בעיקר בחוליות הלומבריות L4-L5 ובחוליות L5-S1. מבחינה אנטומית העומס הכבד ביותר בגב מופעל על חוליות אלה, במיוחד אם נעלמת הקשת המותנית או כשיש עודף משקל.
בד”כ פריצת דיסק משפיעה על רגל אחת וגורמת לכאבים חזקים בישבן, לאורך הרגל (לפעמים הקרנה אחורית לרגל נקראת סיאטיקה או סכיאטיקה) ובעקב.
בחוליות צוואריות הפרצה מתרחשת בין החוליות C3 – C7. הפריצה הנפוצה ביותר היא אחורית – צידית וזו אחת הסיבות לכאב סיאטיקה מקרין.

פריצת דיסק בגב התחתון והקרנה לרגל

בדרך כלל כאבי גב או פריצת דיסק מתרחשת הקרנה מאזור החוליה לרגל, בדרך כלל מחוליות L4-L5. אזור ההקרנה תלוי בחוליה הבעייתית ועצבוב העצב של אותה חוליה.
מעבר לטיפולים השונים בפריצת דיסק כמו פיזיותרפיה, אוסטאופתיה ודיקור נוירולוגי יפניאנו יכולים להקל ולעזור בעזרת בתאמה אישית.
כאבי גב ובעיקר פריצת דיסק, נוצר מחוסר איזון מבני של האגן, הוא אינו נמצא במיקום הטבעי ומכאן גם אורך הרגליים משתנה. רגל אחת ארוכה יותר מהשניה, לפעמים עד ס”מ אחד.
מדרסים מותאמים אישית מהווים טיפול בפריצת דיסק מאחר והם מאזנים את מרכז הכובד, מבנה האגן יישב בצורה נכונה ומאוזנת, מה שיוביל להפחתה ברמת הכאב והפחתה בהקרנת העצב.

מדוע פריצת דיסק בגב התחתון היא מהנפוצות ביותר

הגב התחתון, במיוחד חוליות L4 L5, נושאים במירב העומס המכני המופעל על גופנו. פריצת דיסק מתרחשת בעיקר באיזור גב תחתון אך לא רק. פריצת דיסק עלולה להתרחש בחוליות הצוואריות. פריצת דיסק בגב תחתון, אשר מתרחשת כאמור בחוליות בגב התחתון, היא פריצת הדיסק הנפוצה ביותר. בעמוד השידרה 24 חוליות, מדוע אם כן פריצת דיסק מתרחשת בעיקר באיזור הגב התחתון?
אחת הסיבות לכך היא במבנה האנטומי של עמוד השידרה.
כאשר אנו קופצים, הולכים או יושבים רוב הלחץ המכני מופעל על חוליות l4 l5, שתי החוליות האחרונות של עמוד השידרה הלומברי (התחתון). דמיינו בניין או גורד שחקים עם עמודים.
מה מחזיק את הבניין הזה ומונע ממנו לקרוס? העמודים. או ליתר דיוק היסודות.
היסודות של עמוד השידרה הן החוליות התחתונות, בעיקר חוליות L3-4-5.

הטיפול המסורתי המקובל ברפואה המערבית בין היתר:

  • ניתוח
  • זריקת אפידורל מקומית
  • כירופרקטיקה ופיזיותרפיה

 

סובל מכאב או בעיה בריאותית?
פנה אלינו לייעוץ חינם במרפאת חולון, נס ציונה ורעננה
מעוניין בייעוץ