h

כאבים בקרסול

כאבים בקרסול
כאבים בקרסול

כאבים בקרסול הם שכיחים ועלולים להתהוות באוכלוסיות גיל שונות.
כאבים בקרסול בחלק הפנימי אם אתם אצנים או ספורטאים אתם כמובן הראשונים לסבול מתופעה זו, בעיקר עקב עומס רב ובגלל תנועה רפטיטיבית (חוזרת ונשנית) הגורמת לשחיקה ולעייפות של גידי מפרק הקרסול.
אך גם פעילות מתונה כגון הליכה מרובה, משחק טניס תמים או סתם עלייה במדרגות או נפילה ברחוב, עלולים לעורר כאבים בקרסול.
בהמשך דף זה נרחיב על כל הסיבות שעלולות ליצור כאבי קרסול.

מכשיר המאפשר בדיקת עומסים לא מאוזנים בכפות הרגליים

מכשיר המאפשר בדיקת עומסים לא מאוזנים בכפות הרגליים

  • המרפאה המובילה בארץ בטיפול בבעיות כאב ומפרקים – 37 שנות נסיון
  • אבחון יחודי החושף את שורש הבעייה שהובילה לכאבי הקרסול
  • טיפול על ידי מומחים בעלי נסיון
  • החזרים כספיים על חלק מהטיפולים – המרפאה משמשת כמרפאת הסדר של חברות הביטוח בביטוחי בריאות (רפואה משלימה וטיפול דוחה ניתוח). בנוסף, המרפאה משמשת כמרפאת הסדר לפיזיותרפיה של כללית מושלם.

אם אתם סובלים, נואשתם מזריקות ומתרופות או טיפולים אחרים שלא צלחו, לנו הפיתרון. 

טיפול טבעי
אבחון יחודי
טיפול משולב
יעוץ ראשוני חינם

מדוע נגרמים כאבים בקרסול?

  • שימוש בנעלי עקב ונעליים לא מתאימות – נעלי עקב, פלטפורמות למינהן או כפכפים שטוחים עלולים לגרום לכאבי קרסול כרוניים כיון שהגידים נושאים במאמץ רב (נעל אורטופדית או נעל פיזיולוגית מייצבים את הגידים וגורמים לאיזון עומסים נכון של גידי כף הרגל והקרסול.
  • טראומה או חבלה – הקרסול הוא מפרק שיש בו גידים רבים, רצועות חיבור וסחוס. תפקיד הרצועות והגידים לייצב את הקרסול. בזמן סיבוב של הקרסול הנקרא נקיעת קרסול נמתחים הגידים, הרצועות והשרירים. מצב כזה מתרחש בעיקר בצד החיצוני של הקרסול. בעקבות הנקיעה הקרסול יכול להתנפח. הסימנים הם כאבים ומוגבלות בתנועה. הטיפול הראשוני בנקיעה: לקרר בקומפרסים עם קרח לפחות ל- 24 שעות 3 פעמים ביום ל- 10 דקות (בשום אופן לא לחמם), חבישות של מגנזיום פעם ביום (מגנזיום מלח אנגלי). בנוסף, ניתן לחבוש את הקרסול בזמן הליכה. לאחר מספר ימים מתחיל הטיפול השיקומי שכולל תירגול, טיפול באולטרה סאונד, לייזר רך, עסוי מקומי ובהמשך גם גלי הלם לטיפול בקרסול.
  • דלקת בקרסול: דלקת נוצרת בעקבות מאמץ יתר של מפרק הקרסול. הסובלים הם בעיקר ספורטאים, אנשים בעלי משקל עודף כבד שמכביד על הקרסול ואנשים הם הרגלים של נעילת נעליים לא מתאימות. בתחילת הטיפול מומלץ קרור + טיפול תרופתי אנטי דלקתי לזמן מוגבל. לאחר מכן התהליך השיקומי יכלול גלי קול, לייזר רך, דיקור מחטים ועוד.
  • כאבים בקרסול עקב חוסר איזון של מרכז הכובד המכני: כאשר מנח הרגליים לא מאוזן, כלומר קיימת סטייה פנימה לצד מדיאלי או סטייה החוצה לצד הלטרלי, חייבים לאזן קודם כל בעזרת מדרסים מתאימים וגם נעליים טיפוליות. לאחר מכן יש לבצע טיפול שיקומי הכולל חיזוק גידי ושרירי הקרסול.
  • כאבים בקרסול עקב דלקת פרקים או מחלות אוטואימוניותדלקת מפרקים שגרונית (הנקראת גם Rheumatoid arthritis ) היא מחלת פרקים אוטו – אימונית (כלומר מערכת החיסון של הגוף “תוקפת” תאים או רקמות או מפרקים בגוף וגורמת להריסתם באופן הדרגתי. מפרק הקרסול עלול גם הוא להיפגע והמצב הניווני שיתפתח בו יוביל בסופו של דבר להרס המפרק ולכאבים עזים בקרסול הן בזמן פעילות והן בזמן מנוחה. במצב של דלקת פרקים שיגרונית ייתכנו סימנים מערכתיים נוספים כגון תחושה כללית לא טובה, חום, עייפות בלתי מוסברת והתנפחויות של מפרקים נוספים בגוף. הפגיעה היא בדרך כלל סימטרית, לדוגמא: נוצרים שינויים המערבים תהליכי דלקת בשני הקרסוליים  או בשתי כפות ידיים או בשתי כתפיים.
  • כאבי קרסול עקב שחיקת סחוס ושינויים ניווניים (אוסטיאואתריטיס) – הקרסול מכיל חלק סחוסי. כאשר מתרחשת שחיקת סחוס עקב שינויים ניווניים המתרחשים עם הגיל, מתהווים כאבים כרוניים בחלקי הקרסול השונים, שלעתים מקרינים אף לחלק הדורסלי (העליון) של שאר כף הרגל ולעיתים אף לאצבעות כף הרגל. 
  • במקרים רבים עשויים להתלוות לכאבי הקרסול גם כאבים בעקב (דורבן או פלנטר פסיטיס) – עקב יציבה לא נכונה של הגוף, עודף משקל, מאמץ יתר ונעליים לא מתאימות הרצועה הפלנטרית שמחוברת לעצם העקב נמתחת ויוצרת דלקת ובהמשך את הסידן שמייצר את הזיז הדורבני.

 

שיטות טיפול

כיצד ניתן למנוע כאבים בקרסול?

אנשים רבים סובלים מכאבים בקרסול, אותו מפרק קטן שאיננו שמים לב אליו כל עוד הוא מתפקד כהלכה ונושא משקל גופנו. ואולם, בנסיבות מגוונות שיתוארו בהרחבה בהמשך המאמר, מתחילים להופיע כאבים ו/או דלקת בקרסול ועימם תסמינים נלווים. על כן, בראש וראשונה כדאי לדעת כיצד נמנעים מפגיעות בקרסול באמצעות התנהלות נכונה ותשומת לב.

אכן, כמו בכל תחום רפואי גם כאן התרופה הטובה ביותר למחלה היא לא לחלות בכלל, ובמילים אחרות – מניעה.
ראשית, עליכם להיות ערים במיוחד לאפשרות של בעיות בקרסול אם הינכם סובלים ממחלה או בעיה קיימת, למשל שחיקת סחוס ושינויים ניווניים, דלקת מפרקים או מחלות אוטואימוניות.
בנוסף, יש להיות ערים במיוחד למצב הקרסול אם אתם בעלי משקל עודף או אם אתם מבצעים פעילות גופנית או עבודה שיוצרת עומס אינטנסיבי על הקרסוליים. כך לדוגמא, למבצעים פעילות גופנית חשוב מאוד להגביר את עצימות האימונים באופן הדרגתי, דבר חיוני לכלל מערכות הגוף ובכלל זאת גם לחיזוק הקרסול והתמודדות עם אתגרים גדלים והולכים.

בנוסף, לעיתים קרובות כאבים בקרסול מופיעים עקב חוסר איזון של מרכז הכובד המכאני, ועקב נפילות וחבלות. לכן הקפידו לנעול נעליים טובות בעלות סוליות תקינות ובולמי זעזועים. מעבר לכך יש להכין היטב את הקרסוליים לפעילות גופנית מאומצת באמצעות חימום נכון ומתיחות בתום הפעילות. ובכל מקרה, אם כבר הופיעה דלקת בקרסול או כאבים יש לפנות לאבחון מבלי להזניח את הבעיה, להקטין משמעותית בינתיים את העומסים המופעלים ולהגיע לטיפול בבעיה.

כאבים בקרסול האחורי מסיבות שונות

כאבים בקרסול האחורי יכולים להיגרם בנסיבות שונות, אשר חלקן קשורות למחלות כרוניות. כך למשל, מדובר בבעיה מוכרת אצל הסובלים מדלקת פרקים שגרונית, מחלה אוטואימונית שעלולה הוביל להתפתחות מצב ניווני של הקרסול, ומכאן בהמשך להרס של המפרק ולכאבים חזק בעת פעילות ומנוחה.
לכך מתלווים תסמינים נוספים כגון עייפות לא מוסברת, נפיחות של מפרקים אחרים, תחושה לא טובה וחום, וכמובן שיש לאבחן את המצב באופן מדויק ולקבל טיפול הולם

כאב בקרסול החיצוני עקב טראומות וחבלות

במפרק הירך יש רצועות חיבור וסחוס וכן גידים רבים, אשר תפקידם לייצב את הקרסול. כך, זמן סיבוב השרירים, הרצועות והגידים נמתחים בעיקר בצידו החיצוני של הקרסול, דבר המוביל לא פעם לנקע ולנפיחות.
בדרך כלל התסמינים יהיו מוגבלות בתנועה וכאבים, בהם יש לטפל במהירות באמצעות קומפרסים קרים של קרח שלוש פעמים ביום לעשר דקות, וכן חבישה פעם ביום של מגנזיום מלח אנגלי. יש
להיזהר מלחמם את המקום. כמו כן, רצוי לחבוש את הקרסול כשהולכים, ובכל מקרה אחרי מספר ימים יש להתחיל בהליך השיקומי שעשוי לכלול טיפולי אולטרא סאונד, עיסויים מקומיים, תרגולי פיזיותרפיה לחיזוק המפרק והשרירים, לייזר רך, ולאחר מכן ניתן להמשיך לטיפול בגלי הלם כפי שתואר לעיל.

כאבים בקרסול הפנימי – טיפול באמצעות דיקור יפני

כאבים בקרסול הפנימי יכולים להיווצר עקב גורמים שונים, וביניהם חוסר איזון של מרכז הכובד המכאני, דבר העשוי ליצור כאבים הן בחלק הפנימי והן בחיצוני של המפרק. מדובר במצב בו מנח הרגליים איננו מאוזן וסוטה החוצה או פנימה. לכן, כשלב ראשון יש לפעול לאיזון המפרק בעזרת מדרסים הולמים ושימוש בנעליים טיפולית, והמשך לבצע הליך שיקומי לחיזוק הגידים והשרירים בקרסול. 

אחד הטיפולים המשלימים שיכולים להועיל לבעיה זו ולהקלת תסמיני הכאב, הינו דיקור יפני. למעשה זהו דיקור דומה מאוד לדיקור הסיני עם אותם מרידיאנים ונקודות דיקור, אולם כאן השימוש בוא במחטים עדינות יותר ולכן עומק הדיקור פחות עמוק ופחות מורגש על ידי המטופלים.
לא פעם מגיעים למרפאתנו מטופלים הסובלים מבעיות בקרסוליים שכבר ניסו דיקור סיני ולא זכו לראות את התוצאות המקוות, אולם השילוב עם דיקור יפני וטיפולים משלימים נוספים משפר את הבעיה באופן משמעותי.

כאבים בקרסול לאחר ריצה

כאבים בקרסול לאחר ריצה נפוצים מאוד, כאמור עקב התנועות החוזרות ונשנות של המפרק הגמיש והקטן שנושא את משקל הגוף. יכולות להיות לכך סיבות נוספות כמו נעליים שאינן אורטופדיות או פיזיולוגיות שאינן מייצבות את הגידים ולכן אין איזון נכון של עומדים על גידי הקרסול וכף הרגל. יש לציין כי לכאבים בקרסול לאחר ריצה או בנסיבות אחרות יכולים לא פעם להתלוות גם כאבים בעקב, הנקראים פלנטר פסיטיס או דורבן.
גם הם קשורים ביציבה לא נכונה, בנעליים שאינן מתאימות, במאמצי יתר ובעודף משקל, דבר המובילה למתיחת העצם הפלנטרית המחוברת אל עצם העקב, ומכאן היווצרות דלקת וסידן שמתבטא בזיז הדורבני.

כאבים בקרסול האחורי מסיבות שונות

כאבים בקרסול האחורי יכולים להיגרם בנסיבות שונות, אשר חלקן קשורות למחלות כרוניות. כך למשל, מדובר בבעיה מוכרת אצל הסובלים מדלקת פרקים שגרונית, מחלה אוטואימונית שעלולה הוביל להתפתחות מצב ניווני של הקרסול, ומכאן בהמשך להרס של המפרק ולכאבים חזק בעת פעילות ומנוחה
.לכך מתלווים תסמיניפ נוספים כגון עייפות לא מוסברת, נפיחות של מפרקים אחרים, תחושה לא טובה וחום, וכמובן שיש לאבחן את המצב באופן מדויק ולקבל טיפול הול

כאב בקרסול החיצוני עקב טראומות וחבלות

במפרק הירך יש רצועות חיבור וסחוס וכן גידים רבים, אשר תפקידם לייצב את הקרסול. כך, זמן סיבוב השרירים, הרצועות והגידים נמתחים בעיקר בצידו החיצוני של הקרסול, דבר המוביל לא פעם לנקע ולנפיחות.
בדרך כלל התסמינים יהיו מוגבלות בתנועה וכאבים, בהם יש לטפל במהירות באמצעות קומפרסים קרים של קרח שלוש פעמים ביום לעשר דקות, וכן חבישה פעם ביום של מגנזיום מלח אנגלי.
יש להיזהר מלחמם את המקום. כמו כן, רצוי לחבוש את הקרסול כשהולכים, ובכל מקרה אחרי מספר ימים יש להתחיל בהליך השיקומי שעשוי לכלול טיפולי אולטרא סאונד, עיסויים מקומיים, תרגולי פיזיותרפיה לחיזוק המפרק והשרירים, לייזר רך, ולאחר מכן ניתן להמשיך לטיפול בגלי הלם כפי שתואר לעיל.

כאבים בקרסול הפנימי – טיפול באמצעות דיקור יפני

כאבים בקרסול הפנימי יכולים להיווצר עקב גורמים שונים, וביניהם חוסר איזון של מרכז הכובד המכאני, דבר העשוי ליצור כאבים הן בחלק הפנימי והן בחיצוני של המפרק
. מדובר במצב בו מנח הרגליים איננו מאוזן וסוטה החוצה או פנימה. לכן, כשלב ראשון יש לפעול לאיזון המפרק בעזרת מדרסים הולמים ושימוש בנעליים טיפולית, והמשך לבצע הליך שיקומי לחיזוק הגידים והשרירים בקרסול. 

אחד הטיפולים המשלימים שיכולים להועיל לבעיה זו ולהקלת תסמיני הכאב, הינו דיקור יפני.
למעשה זהו דיקור דומה מאוד לדיקור הסיני עם אותם מרידיאנים ונקודות דיקור, אולם כאן השימוש בוא במחטים עדינות יותר ולכן עומק הדיקור פחות עמוק ופחות מורגש על ידי המטופלים.
לא פעם מגיעים למרפאתנו מטופלים הסובלים מבעיות בקרסוליים שכבר ניסו דיקור סיני ולא זכו לראות את התוצאות המקוות, אולם השילוב עם דיקור יפני וטיפולים משלימים נוספים משפר את הבעיה באופן משמעותי.

כיצד מאבחנים דלקת בקרסול?

מרפאת אלטרנטיבה היא המרכז המוביל בישראל לאבחון וטיפול בבעיות כאבי ומפרקים, ומאחורינו כארבעה עשורים של מומחיות בתחום. אנו מבצעים אבחון ייחודי המוביל לחשיפת שורש הבעיה שמאחורי הכאבים בקרסול, וכמובן גם מציעים טיפולים על ידי אנשי מקצוע מיומנים, המתאימים גם למי שניסה את הזריקות, התרופות והטיפולים הקונבנציונליים שלא הובילו לתוצאות המקוות.
יש לציין כי אנו משמשים כמרפאת הסדר לפיזיותרפיה של כללית מושלם, ואכן הפיזיותרפיה בהחלט עשויה להוות אבן דרך לפתרון הבעיה בשילוב עם טיפולים משלימים אחרים. כמו כן, אנו משמשים כמרפאת הסדר בביטוחי הבריאות (טיפול דוחה ניתוח ורפואה משלימה) של חברות הביטוח.

במהלך האבחון הכולל תשאול, בדיקה פיזית וכן אלמנטים ייחודיים של מרפאתנו, נרד לשורש הבעיה ובהתאם לכך נוכל להתאים לכם טיפול הולם, יחיד או משולב, המורכב בין היתר מפיזיותרפיה, גלי הלם, דיקור יפני משולב סיני, ועוד.
מלבד זאת, ראוי להדגיש כי ישנה חשיבות גדולה מאוד לאבחון מקצועי ונכון, על מנת לשלול בעיות העלולות להיות כרוניות ולהשפיע באופן מהותי על איכות החיים.

כיצד ניתן לטפל בכאבים בקרסול?

כפי שנראה בהמשך, כאבים או דלקת בקרסול יכולים לנבוע מסיבות שונות וכאמור הטיפול יותאם לממצאי האבחון. לצד תרופות לשיכוך כאבים, זריקות למיניהן והרבה מנוחה, הטיפולים המשלימים עשויי לכלול בין היתר פיזיותרפיה, עיסוי רפואי, תרגילים לקרסוליים, דיקור סיני, דיקור יפני, דיקור מערבי, טיפול בגלי הלם, טיפול בגלים אלקטרומגנטיים ועוד, כאשר כל מכון עשוי להציע טיפולים כאלו ודומים בהתאם לתפיסתו ולהכשרת המטפלים שלו. יש לציין כי הקו האחרון של כל הטיפולים השמרניים הללו הוא ניתוחי, וממנו עדיף להימנע ככל האפשר.

על מנת לסבר את האוזן לגבי טיפול בכאבים בקרסול, נביא כדוגמא את הטיפול באמצעות גלי הלם המבוצע במרפאתנו. מדובר בטיפול התורם לעוררות מערכות שונות בגוף אשר להן תפקיד בהחלמת רקמות, עם התחדשות של רקמות פגועות והפחתה של עוצמת והתפשטות דלקות באזור פצוע.
עקב כך מתאפשרת חזרה יותר מהירה לתפקוד ואף אפקטיביות גדולה יותר יחסית לשיטות שמרניות אחרות.
בנוסף לכך, זהו טיפול התורם לשיכוך כאבים ולכן עוזר להפחית את המינונים של תרופות משככות כאבים, על כל המשתמע מכך מבחינת תופעות הלוואי וסיכוני ההתמכרות.
מלבד זאת, טיפול בכאבים בקרסול עם גלי הלם מונע את החמרת הבעיה הקיימת, מקטין את הסיכון להישנותה, ולעיתים אפילו יכול להוביל לייתור הצורך בביצוע התערבות פולשנית.

למעשה, רבים מהמטופלים חוזרים באופן יותר מהיר לתפקוד תקין ונהנים מהפחתה משמעותית של הכאבים, בתוך תקופה קצרה לאחר תחילת הטיפולים.
אמנם השינוי המורגש משתנה בין מטופלים וכמובן יש גם השפעה למידת החומרה של הבעיה שמאחורי הדלקת, אולם ברמה הכללית יש שיפור המורגש בתקופה קצרה ולא פעם אפילו בתום הטיפול הראשון.
עוד יתרון משמעותי של טיפול זה הוא שאינו כרוך בתופעות לוואי, אין סיכונים מיוחדים לסיבוכים, והוא גם אינו כרוך באי נוחות או כאב, ויש לא מעט מטופלים שעבורם הוא נעים.
אין ספק שמדובר בטיפול אידיאלי עבור כאבים בקרסול, בזכות השפעה מהירה ומשמעותית וללא תופעות לוואי.

מהם התסמינים של דלקת בקרסול

לדלקת בקרסול יכולים להיות תסמינים שונים בהתאם לחומרתה, ובראשם כאבים בדרגות חומרה שונים. היא נפוצה לרוב אצל ספורטאים ואצנים אך רבים מקרב האוכלוסייה מכירים היטב בעיות בקרסול ובעיקר נקעים, המופיעים אפילו בפעילות מתונה או יומיומית, כמו עיקום הקרסול בבור ברחוב, עלייה וירידה במדרגות, נפילה וכדומה.
אצל ספורטאים הבעיה מופיעה לרוב עקב תנועות חוזרות ונשנות המובילות לשחיקת ועייפות גידי המפרק.

למעשה דלקת בקרסול נוצרת בגלל מאמץ רב של המפרק, בעיה שכיחה למשל אצל בעלי משקל עודף, אנשים שנועלים נעליים שאינן מתאימות וכאמור גם ספורטאים.
יש לציין כי הטיפול המומלץ בדלקת יכול להיות תרופתי אנטי דלקתי (אך לזמן מוגבל מהסיבות שתוארו לעיל), וכן תהליך שיקומי המבוסס בין היתר על דיקור מחטים, לייזר רך, גלי קול וכיוצא בזאת.

בכל מקרה, התסמינים משתנים בהתאם לסוג וחומרת הפציעה או הדלקת, והטיפול ניתן לפי חומרתם וסוגם. כמובן שהפציעה הנפוצה והמוכרת ביותר היא נקע בקרסול אשר יוצרת בפני עצמה החלשה של המפרק, ועלולה להוביל לבעיה של נקעים חוזרים ופציעות עתידיות נוספות.
יחד עם זאת, הנקע עשוי להתבטא רק במתיחה קלה יחסית של הרצועה, כלומר רק בנקעים מיקרוסקופיים שאינם מובילים לפגיעה תפקודית.
לעומת זאת, בדרגה חמורה יותר כבר נוצר ברצועה קרע חלקי שגורם להפחתת יציבות המפרק, וישנן דרגות יותר חמורות של קרע מלא המתבטא בפגיעה מלאה ביציבות.
כאמור, התסמין העיקרי הינו כאבים חמורים יותר ופחות, לעיתים עד מצב שבו לא ניתן לדרוך על הרגל שנפצעה. עוד תסמין של דלקת או נקע הינו נפיחות ושינוי גוון העור לשחור, סגול או כחול בעקבות נזקים לכלי דם מקומיים.
בנוסף, לעיתים מדווחים אנשים בעלי פגיעות בקרסוליים על תחושה כאילו יצא המפרק מהמקום בכלל הקרע או מתיחת הרצועות.

 

מדוע חשוב ללכת לטיפול בכאבי קרסול?

הקרסול הינו מפרק יחסית קטן אך כזה הצריך לשאת משקלים כבדים, ולכך מתווספת גמישותו וטווח התנועה הנרחב שלו שעומדים מול המשאות הכבדים. כל אלו הופכים את הקרסול מועד לפציעות. כאב בו מעיד על בעיה המצריכה טיפול שאם לא כן היא בהחלט עלולה להחמיר, ולהתבטא בצורה של נקעים חוזרים, דלקות חוזרות וכדומה. 

בנוסף, ייתכן שמאחורי הבעיה קיימות בעיות רפואיות נוספות שחשוב מאוד לאבחן ולקבל עבורן טיפול. מעבר לכך, מחקרים רבים מעידים שככל שמבצעים את הטיפול במפרק פגוע סמוך יותר לפציעה, כך גובר הסיכוי להחלמה וקטן הסיכוי לצורך בהתערבות ניתוחית.
אם נחזור לדוגמא של טיפול בגלי הלם מהפסקה שלעיל, נראה שגם בגלי הלם ככל שמקדימים להתחיל בשלבים מוקדמים יותר של הפציעה ובסמוך למועד התרחשותה, כך תקופת ההחלמה יותר מהירה, השפעת הטיפול עצמו יותר משמעותית, ולפיכך גם התוצאות יותר טובות. במילים אחרות, אם אתם סובלים מכאבים, דלקת או כל פגיעה בקרסול, פנו בהקדם לביצוע אבחון ולקבלת טיפול.

סובל מכאב או בעיה בריאותית?
פנה אלינו לייעוץ חינם במרפאת חולון, נס ציונה ורעננה
מעוניין בייעוץ